Booking Calendar

Selamat Datang Ke Jitra

Selamat Datang Ke Jitra

Rabu, 22 Oktober 2014

Tempahan Bulan OKTOBER 2014

Nurmas Homestay (Mutiara)
No. 19, Jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 03/10/2014 Check out 04/10/2014
Encik Hasbi (Kuala Lumpur)  HSC

Check in 16/10/2014 Check out 20/10/2014
UiTM Shah Alam - En. Fuzaimie  RCC CCC 

22/10/2014 hingga 31/10/2014 KOSONG




Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 04/10/2014 Check out 06/10/2014
Encik Jamal (Kuantan, Pahang) ZPD 
**Tempahan Hari Raya Aidiladha 1435**

Check in 08/10/2014 Check out 10/10/2014
Encik Shukur (Jitra) LYC CDD TP

Check in 16/10/2014 Check out 17/10/2014
Encik Fakrulrazi (Alor Setar)

Check in 18/10/2014 Check out 22/10/2014
Creative Elements Communication (Shah Alam ) RCC CCC

22/10/2014 hingga 31/10/2014 KOSONG

Ahad, 19 Oktober 2014

Tempahan Bulan NOVEMBER 2014

Nurmas Homestay (Mutiara)
No. 19, Jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


01/11/2014 Hingga 06/11/2014 KOSONG


Check in 07/11/2014 Check out 08/11/2014
Cik Siti Salwa (Klang) HRD DDD
** Tahniah Konvokesyen UUM**

Check in 08/11/2014 Check out 10/11/2014
Cik Zamilah (Batu Pahat) KPC ZDD
** Tahniah Konvokesyen UUM**

Check in 10/11/2014 Check out 12/11/2014
Cik Norsyazlin (Klang) KPC YDD
** Tahniah Konvokesyen UUM**

23/11/2014 Hingga 27/11/2014 KOSONG

Check in 28/11/2014 Check out 30/11/2014
Cik Farahalina (Jitra) LZC DDD

30/11/2014 KOSONG



Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


01/11/2014 Hingga 06/11/2014 KOSONG

Check in 07/11/2014 Check out 08/11/2014
Cik Sharita (Klang)  HRD CCC
** Tahniah Konvokesyen UUM**

Check in 08/11/2014 Check out 10/11/2014
Encik Mohd Alif (Batu Pahat)  LQD YCC
** Tahniah Konvokesyen UUM**

Check in 10/11/2014 Check out 11/11/2014
Encik Sainal (Klang)  ZCD HCC
** Tahniah Konvokesyen UUM**

Check in 11/11/2014 Check out 13/11/2014
Encik Hazri (Johor Baharu)  KQD ZCC
** Tahniah Konvokesyen UUM**

13/11/2014 Hingga 30/11/2014 KOSONG

Khamis, 16 Oktober 2014

Tempahan Bulan DISEMBER 2014

Nurmas Homestay (Mutiara)
No. 19, Jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


01/12/2014 hingga 25/12/2014 KOSONG

Check in 26/12/2014 Check out 28/12/2014
Cik Fatin (Jitra)

28/12/2014 hingga 31/12/2014 KOSONG


Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


01/12/2014 hingga 12/12/2014 KOSONG

Check in 13/10/2014 Check out 14/10/2014
Encik Zairil Hisham (Jitra)

14/12/2014 hingga 31/12/2014 KOSONG

Sabtu, 4 Oktober 2014

KONVOKESYEN UUM 2014

Tarikh: 08 Hingga 12 November 2014
Tempat: Dewan Mu'adzam Shah Universiti Utara Malaysia

* 20 Minit dari Nurmas Homestay ke UUM
* Bagi mereka yang masih mencari-cari tempat penginapan bolehlah WhatApps/sms untuk khidmat carian homestay ke 019-5296852.



Isnin, 29 September 2014

Tempahan Bulan SEPTEMBER 2014

Nurmas Homestay (Mutiara)
No. 19, Jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 10/09/2014 Check out 11/09/2014
Kolej Komuniti Kulim (Kulim) GPD LO

Check in 11/09/2014 Check out 12/09/2014
Encik Malik (Langkawi) GRD

Check in 13/09/2014 Check out 14/09/2014
Encik Murah (Jitra) GUD

Check in 14/09/2014 Check out 16/09/2014
Encik Muhamad Salihin (Temerloh, Pahang) KYD

Check in 17/09/2014 Check out 18/09/2014
Encik Awalludin (Putrajaya) GCC 

Check in 26/09/2014 Check out 28/09/2014
Puan Floral (Kajang) KCC 

** Tahniah Konvokesyen UUM**


Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 10/09/2014 Check out 11/09/2014
Kolej Komuniti Kulim (Kulim) GPD LO

Check in 11/09/2014 Check out 12/09/2014
Puan Sharifah (Nilai) GRC 

Check in 13/09/2014 Check out 16/09/2014
Encik Azman Saad (Jitra) XPC 

Check in 16/09/2014 Check out 19/09/2014
Puan Halaliah (Kemaman, Terenganu)  XVD CCC

Check in 23/09/2014 Check out 28/09/2014
Jabatan Kemajuan Orang Asli Perak/Kedah  BDD LO

Check in 29/09/2014 Check out 01/10/2014
Encik Abd Haris Paijo (Lahad Datu, Sabah)  KDD CCC

Ahad, 28 September 2014

Percutian Ke Ao Nang, Krabi dan Phuket

Sumber: http://mukmincapture.blogspot.com/

Percutian yang dirancang sememangnya sesuatu yang menyeronokkan dan menjimatkan. Baru-baru ini saya sempat bersama ahli keluarga dan seorang teman bercuti ke Krabi dan seterusnya ke Phuket sempena cuti Hari Raya Aidil Fitri. Rancangan untuk ke sana dibuat secara spontan yang akhirnya turut disertai oleh kawan kepada biras saya. Berdasarkan pengalaman bermusafir ke sana selama 3 hari 2 malam.

Selepas pulang dari percutian ini, teringin untuk saya kongsikan berkenaan persiapan-persiapan asas yang perlu oleh orang baru yang ingin bercuti ke sana. Mungkin tulisan ini tidak bermanfaat bagi orang yang sudah biasa ke sana, tetapi bagi yang ingin menjejakkan kaki kali pertama ke sana dengan kenderaan sendiri, saya yakin tulisan ini sedikit sebanyak membantu anda.


Gambar yang diambil diwaktu pagi dipantai Ao Nang pada hari ketiga sebelum balik

Tempahan Hotel Melalui Agoda
Bilik Smile Hotel (Ihsan web Smile Hotel)

Langkah pertama untuk memulakan trip ini adalah dengan melayari blog-blog yang menceritakan pengalaman mereka ke Krabi. Sedikit sebanyat catatan tersebut membantu kami terutama dari sudut jalan yang perlu dilalui. Tambahan pula tiada seorang pun dari kalangan kami yang berpengalaman dan tahu selok belok jalan untuk ke sana. Paling jauh hanya setakat hatyai sahaja.

Selepas mendapat maklumat berkenaan Krabi, kami mula mencari hotel yang bersesuaian dengan kadar harga yang berpatutan melalui laman Agoda. Selepas membuat perbandingan, kami memilih untuk menempah Smile Hotel yang berada di kawasan Ao Nang Beach. Harga yang ditawarkan adalam RM55.00 semalam. Kos keseluruhan bagi 4 buah bilik untuk 2 malam adalah sekitar RM 499.00 termasuk cukai perkhidmatan. Apabila kami tiba ternyata kondisi hotel tersebut cukup baik dan sesuai untuk seisi keluarga. Katilnya agak besar dan jauh lebih baik jika dibandingkan dengan hotel bajet di Malaysia.

Isnin, 22 September 2014

Mini Karnival Usahawan Desa (KUD)

Mini Karnival Usahawan Desa (KUD) 2014 Zon Utara akan berlangsung pada 24 -27 September 2014 di Perkarangan RTC Kedah. Jom pakat - pakat mai















Isnin, 15 September 2014

Jitra..ape yang best disini?

Hari tu (lama dah) ada sedara hasben dari Pattani datang ke Jitra...Pastu diorang tanya tempat2/makanan yang best di Jitra ni...Alamak susah beno soklan cenggini...Aku pun taktau apa yang menarik kat sini..Jap jap aku nak pikiaq sat no...

1. Pusat Reakrasi Bukit Wang

Bukit Wang ni kawasan orang berkelah dan mandi manda sebab ada ayaq terjun.. Aku dah besa pi 2,3 kali ke tempat ni....Musim cuti memang ramai orang kat sini...Juga merupakan tempat dating kapel2...Tapi kawasan ni pernah kena tutup sebab ada kes Leptospirosis...Musim kemarau airnya cetek dan jernih...Kalau musim hujan memang bahaya la tempat ni dan tak best sebab air keroh pastu banyak pacat.

2.Lye Huat Garden (Mini Zoo&Taman)-dah tutup

Tempat ni best tapi sayangnya dah pun tutup..Dengar kata masalah peribadi pemilik kot...Aku dah banyak kali pi tempat ni sebab tepi highway saja. Kiranya tempat peberet anak2 aku la..Ada banyak la haiwan kat sini macam buaya, harimau, beruang, burung unta, spesies monyet, burung2 dan paling best sebab ada ikan dalam kolam kaca/akurium besar..Selain tu yang speselnya ada burung cenderawasih..Kalau datang sini  aku kena beli kat anak2 aku makanan ikan sorang sebungkus.. Suka depa sebab ada ikan warna warni besar2 pulak tu dalam kolam ikan...memang merenyut la kalau lempar makanan kat depa...Kemudian ada banyak jugak pasu2 seramik, patung2 haiwan...

Ahad, 14 September 2014

Char Koay Teow di Jitra

Sebut saja Char Koay Teow tentunya teringatkan Penang char koay teow, tetapi tidak lagi di Jitra yang seolah-olah memiliki identiti yang sama dengan Pulau-Pinang dengan masakan char koay teow.
Lokasi gerai dan kedai char koay teow yang menjadi tumpuan adalah sekitar Pantai Halban iaitu sekitar pasaraya Yawata, Kedai Dr Rozmey dan KFC. Antara jenama char koay teow yang popular adalah Gani Char Koay Teow, Marvellous Char Koay Teow, Putra Corner Char Koay Teow dan banyak lagi.
Beroperasi bermula jam 6 petang sehingga lewat malam menjadikan destinasi tumpuan dan tarikan kepada mereka yang ingin relaks dan santai pada waktu malam.






Khamis, 28 Ogos 2014

KONVOKESYEN UniMAP 2014

Konvokesyen Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) Kali Ke 9
Tarikh: 27 & 28 September 2014
Tempat: Dewan 2020 Kangar
* 30 Minit dari Nurmas Homestay ke Dewan 2020 Kangar

Tempahan Bulan OGOS 2014

Nurmas Homestay (Mutiara)
No. 19 Jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 01/08/2014 Check out 02/08/2014

Puan Siti Norita (Bukit Beruntung, Rawang) GRD

Check in 24/08/2014 Check out 26/08/2014
Cik Ellia Anuar (Muar, Johor) LZC
** Taniah Konvokesyen POLIMAS **

Check in 30/08/2014 Check out 31/08/2014
Cik Syarifah Maryam (Kuala Lumpur) GRD 

Check in 31/08/2014 Check out 01/09/2014
Puan Jamilah (Kandang, Melaka) GRD 
** Taniah Pendaftaran Masuk UUM **



Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 01/08/2014 Check out 02/08/2014
Encik Azizul (Seremban) GRD 

Check in 08/08/2014 Check out 10/08/2014
Puan Norzulsuriatey (Jitra) YPD

Check in 16/08/2014 Check out 17/08/2014
Puan Farah (Sg Buloh, Selangor) GRD 


Check in 24/08/2014 Check out 25/08/2014
Cik Noor Hidayah (Pasir Mas, Kelantan) GRD 
** Taniah Konvokesyen POLIMAS **

Check in 25/08/2014 Check out 26/08/2014
Encik Shafiq Firdaus (Kuala Kangsar)  GRD 
** Taniah Konvokesyen POLIMAS **

Check in 30/08/2014 Check out 31/08/2014
Encik Razak Ali (Seremban, N9)  GRD 

Check in 31/08/2014 Check out 01/09/2014
Encik Shamsul Bahari (Pasir Puteh, Kelantan) GRD 
** Taniah Pendaftaran Masuk UUM **

Rabu, 13 Ogos 2014

Pendaftaran Pelajar Baru UUM sesi 2014/2015

Hari : Isnin
Tarikh: 1 September 2014
Tempat: Universiti Utara Malaysia (UUM)

Tahniah kepada mereka yang bakal bergelar mahasiswa dan mahasiswi Universiti Utara Malaysia (UUM) bagi sesi 2014/2015.

** Nurmas Homestay (Mutiara) dan Nurmas Homestay (Sinaran) hanya mengambil masa 20minit ke UUM

Isnin, 28 Julai 2014

Nurmas Homestay mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh muslimin & muslimat

Khamis, 24 Julai 2014

Konvokesyen POLIMAS ke 28 Tahun 2014

Majlis Konvokesyen ke 28 Politeknik Sultan Abdul Halim Muazam Shah (POLIMAS) dijangka akan diadakan pada

Tarikh:  25 - 26 Ogos 2014 
Tempa: Dewan Wawasan Jitra

Nurmas Homestay mengucapkan taniah kepada mereka yang akan menerima diploma dan sijil pada konvokesyen tersebut. 

Nurmas Homestay mengalu-alukan kehadiran tetamu tetamu yang akan menginap di Nurmas Homestay.

Nurmas Homestay (Mutiara)  dengan Dewan Wawasan hanya 3 hingga 5 minit.

Nurmas Homestay (Sinaran) dengan Dewan Wawasan hanya 5 hingga 8 minit dengan berkenderaan.

Jadual Sidang dan Raptai

TARIKH
MASA
GRADUAN TERLIBAT
RAPTAI
25 Ogos 2014 (Isnin)
7.45pagi – 12.30tgh.
Sidang 1
Graduan Cemerlang
24 Ogos 2014,  8.30 pagi
26 Ogos 2014 (Selasa)
7.45pagi – 2.00ptg.
Sidang 2
Graduan Semua Jabatan
25 Ogos 2014, 2.00 ptg.

Ahad, 20 Julai 2014

Tempahan Bulan JULAI 2014

Nurmas Homestay (Mutiara)
No. 19, Jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 18/07/2014 Check out 19/07/2014

Encik Wan Mohd Suhaiman (Terenganu)

Check in 28/07/2014 Check out 01/08/2014

Puan Fairuz Shazlin (Putrajaya)  RXD CCC 
**Tempahan Hari Raya Aidilfitri 1435**




Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 16/07/2014 Check out 17/07/2014

Encik Kamaludin (Baling)  GRD CCC 

Check in 25/07/2014 Check out 31/07/2014  PXD CCC 

Encik Jamal (Kuantan, Pahang)
**Tempahan Hari Raya Aidilfitri 1435**

Ahad, 29 Jun 2014

Selamat Berpuasa Di Bulan Ramadhan

Kepada semua Muslimin dan Muslimat, Nurmas Homestay mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubaraq. Mudahan Ramadhan ini menjadi yang terbaik berbanding Ramadhan-ramadhan yang lepas. Banyakkan amalan di sepanjang Ramadhan ini.

Jumaat, 27 Jun 2014

Tempahan Bulan JUN 2014

Nurmas Homestay (Mutiara)
No. 19 Jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 01/06/2014 Check out 03/06/2014  LZD 
Cik Nur Azereen (Shah Alam)

Check in 06/06/2014 Check out 07/06/2014  HRD
Encik Jusoh (Setiu, Terengganu)

Check in 07/06/2014 Check out 08/06/2014  HRD
Encik Muhammad Zahir (Puchong, Selangor)

Check in 12/06/2014 Check out 13/06/2014  HRD 
Puan Rojmah (Binjal, Jitra)

Check in 15/06/2014 Check out 16/06/2014  HRD 
Puan Khairunniza (Kajang, Selangor)

Check in 19/06/2014 Check out 21/06/2014 KZD
Encik Megat Zainol (Jitra, Kedah)

Check in 28/06/2014 Check out 29/06/2014  HRD
Puan Siti Norita (Kuala Lumpur)

Check in 30/06/2014 Check out 01/07/2014 GRD CCC
Puan Noo Salwa (Sg Siput, Perak)


Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 31/05/2014 Check out 01/06/2014  GRD 
Encik Abd Rashid (Butterworth)

Check in 06/06/2014 Check out 08/06/2014  LZD
Encik Darus (Jitra)

Check in 08/06/2014 Check out 11/06/2014  XZD
Encik Haris Shah (Lahat, Perak)

Check in 12/06/2014 Check out 14/06/2014  LZD
Encik Mohd Rizam (Klang, Selangor)

Check in 15/06/2014 Check out 16/06/2014  GRD 
Encik Wan Mohd Khairul (Muar, Johor)

Check in 18/06/2014 Check out 19/06/2014 GUC
Encik Rizal (Bernas, Kuala Lumpur)

Check in 22/06/2014 Check out 24/06/2014  KCD
Encik Sulaiman (Tapah, Perak)

Check in 25/06/2014 Check out 26/06/2014 GXC
Puan Roziana (Terenganu)

Check in 30/06/2014 Check out 01/07/2014 GRC
Encik Mohd Nasruddin (Bentong, Pahang)

Sabtu, 21 Jun 2014

(IKBN Jitra) Kemasukan IKBN Jitra sesi 2/2014


                  Institut Kemahiran Belia Negara ,Jitra (IKBN
Jitra) di jangka akan menerima kemasukan pelajar baru sesi Julai 2014 pada 30 Jun 2014. Kepada mereka yang memerlukan penginapan bolehlah hubungi 019-5296852.
# Nurmas Homestay 1 ke IKBN Jitra hanya 4 minit. 
# Nurmas Homestay 2 ke IKBN Jitra hanya 7 minit.

(KUIN) Pendaftaran Masuk Pelajar Kolej Universiti Insaniah Sesi Julai 2014

Kolej Universiti Insaniah
Lebuhraya Sultanah Bahiyah
05350 Alor Setar,
Kedah Darul Aman

Tahniah diucapkan kepada pelajar-pelajar yang berjaya menempatkan diri belajar di Kolej Universiti Insaniah Kampus Alor Setar bagi kemasukan Julai 2014 pada 23 Jun 2014 (Isnin). Bagi mereka yang memerlukan penginapan Homestay boleh membuat tempahan melalui 019-5296852 (Call/SMS/Whatapps).
* Hanya 20 Minit dari Nurmas Homestay ke Kolej Universiti Insaniah (KUIN) Alor Setar