Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Isnin, 27 Julai 2015

Tempahan Bulan JULAI 2015

Nurmas Homestay (Mutiara)
No.19 jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 05/07/2015 Check out 07/07/2015
MRR Management Sdn Bhd (Kulim)


Check in 15/07/2015 Check out 19/07/2015
Puan Mastura (Kelantan) VUC YCC
Tempahan Hari Raya Aidilfitri1436H

Check in 24/07/2015 Check out 25/07/2015
Puan Masriza (Kuala Lumput)

Check in 27/07/2015 Check out 05/08/2015
Tetamu Khas Dari Sabah


Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 03/07/2015 Check out 07/07/2015
Encik Ahmad Hamdi (Kuala Lumpur) XYC

Check in 16/07/2015 Check out 20/07/2015
Encik Zainol (Pahang) VCC YUC
Tempahan Hari Raya Aidilfitri1436H

27/07/2015 hingga 30/07/2015 KOSONG 

Check in 31/07/2015 Check out 02/08/2015
Cik Siti Fatimah (Jitra) KZC GRD


Majlis Konvokesyen Kali Ke-29 Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah


Jumaat, 24 Julai 2015

Tempahan Bulan OGOS 2015

Nurmas Homestay (Mutiara)
No.19 jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 27/07/2015 Check out 05/08/2015
Tetamu Khas Dari Sabah

06/08/2015 hingga 18/08/2015 KOSONG 

Check in 19/08/2015 Check out 30/08/2015
Encik Zaran Noh (Majlis Sukan Universiti) GUDC DHDD


Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 31/07/2015 Check out 02/08/2015
Cik Siti Fatimah (Jitra) KZC GRD

02/08/2015 hingga 08/08/2015 KOSONG 

Check in 09/08/2015 Check out 12/08/2015
Encik Khamis (Jitra) XPC CCC
Konvokesyen UiTM Perlis

12/08/2015 hingga 18/08/2015 KOSONG 

Check in 19/08/2015 Check out 30/08/2015
Encik Zaran Noh (Majlis Sukan Universiti) GUDC DGDD

Selasa, 30 Jun 2015

Tempahan Bulan JUN 2015

Nurmas Homestay (Mutiara)
No.19 jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827



Check in 03/06/2015 Check out 04/06/2015
Encik Zakaria (Kuala Lumpur) GRC

Check in 05/06/2015 Check out 07/06/2015
Puan Norlila (Puchong, Selangor) KYC 

Check in 09/06/2015 Check out 12/06/2015
TESCO Jitra  XZC 

Check in 14/06/2015 Check out 16/06/2015
Encik Nazri (Klang) KYC


Check in 20/06/2015 Check out 23/06/2015
MRR Management Sdn Bhd (Kulim) XPC 

Check in 28/06/2015 Check out 29/06/2015
Encik Ahmad Ainol (Kuala Lumpur) GRC




Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 31/05/2015 Check out 02/06/2015
Encik Alan (Penang) KCC

Check in 05/06/2015 Check out 07/06/2015
Cik Nursyairah (Jitra) KYC 


Check in 09/06/2015 Check out 12/06/2015
TESCO Jitra  XZC 

Check in 13/06/2015 Check out 15/06/2015
Encik Mohd Rosdi (Puchong) YRC 

Check in 20/06/2015 Check out 23/06/2015
Cik Lim Lir Guat (Batu Berendam, Melaka) XPC 

Check in 25/06/2015 Check out 27/06/2015
Encik Tengku Mohd Shahril (Langkawi) GRC CCC 


Isnin, 15 Jun 2015

Hari Pendaftaran Kemasukan Sesi 2/2015 ILP Jitra dan IKBN Jitra

Makluman Kemasukkan ke Institut Latihan Perindustrian Jitra Sesi 2/2015
Tarikh: 22 Jun 2015
Masa: 8.00 pagi hingga 4 petang
Tempat: Dewan Kuliah Utama, ILP Jitra

Makluman Kemasukkan ke Institut Kemahiran Belia Negara Jitra Sesi 2/2015
Tarikh: 22 Jun 2015
Masa: 8.00 pagi hingga 4 petang
Tempat: Dewan Besar, IKBN Jitra

Sabtu, 30 Mei 2015

Tempahan Bulan MEI 2015

Nurmas Homestay (Mutiara)
No.19 jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 01/05/2015 Check out 02/05/2015
Encik Maarif (Tmn Melawati, KL) GSC 

Check in 02/05/2015 Check out 04/05/2015
Puan Norfaizah (Rawang) KCC

Check in 21/05/2015 Check out 25/05/2015
Encik Megat (Damansara) RCC

Check in 29/05/2015 Check out 30/05/2015
Encik Murah (Jitra) GUC CCC

Check in 30/05/2015 Check out 31/05/2015
Encik Amran (Singapura) GUC CCC



Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 30/04/2015 Check Out 02/05/2015
Encik Nur Ikram (Pekan, Pahang) KCC 

Check in 02/05/2015 Check out 03/05/2015
Puan Haiza (Shah Alam) GRC 

Check in 22/05/2015 Check out 29/05/2015
MRR Management Sdn Bhd (Kulim) GGZC

Check in 29/05/2015 Check out 30/05/2015
Encik Eddy (Kuala Lumpur) GUC

Check in 30/05/2015 Check out 01/06/2015
Encik Muhammad Kheir (Jitra) YUC

Khamis, 21 Mei 2015

Pendaftaran Masuk Pelajar Politeknik Sesi Jun 2015


Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah 
Bandar Darulaman, Jitra, Kedah



  Tarikh Pendaftaran Pelajar Baru: 14/06/2015
 Tarikh Pendaftaran Pelajar Lama: 21/06/2015


Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin

Pauh Putra, Arau, Perlis

Tarikh Pendaftaran Pelajar Baru: 14/06/2015
Tarikh Pendaftaran Pelajar Lama: 21/06/2015

POLIMAS > Hanya 8 minit dari Nurmas Homestay
PTSS> Hanya 20 minit dari Nurmas Homestay

Rabu, 20 Mei 2015

Kolej Matrikulasi Kedah Sesi 2015/2016

 




PENDAFTARAN PELAJAR BAHARU KOLEJ MATRIKULASI KEDAH SESI 2015/2016 AKAN BERLANGSUNG 
PADA 24 MEI 2015 
BERMULA JAM 8:00 PAGI SEHINGGA 11.00 PAGI

http://www.kmk.matrik.edu.my/index.php/pendaftaran-pelajar-baru

Selasa, 12 Mei 2015

HARI GURU PERINGKAT KEBANGSAAN 2015 DI DEWAN WAWASAN



Sumber: KOSMO
HARI Guru di Malaysia disambut pada setiap 16 Mei sebagai tanda penghargaan buat golongan guru yang banyak berjasa dalam bidang pendidikan negara.
Dengan tema Guru: Membina Ilmu Menyempurnakan Akhlak, sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan Ke44 tahun ini bertepatan dengan hasrat murni Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bagi menyempurnakan keberhasilan berpandukan enam aspirasi murid seperti yang dinyatakan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 20132015.  Enam aspirasi murid yang dijadikan kayu pengukur dalam melahirkan insan berkualiti itu terdiri daripada pengetahuan,
kemahiran berfikir, kemahiran memimpin, kemahiran dwibahasa, etika dan kerohanian serta identiti nasional. Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Perayaan Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2015, Abdullah Mad Yunus berkata, melalui tema tersebut, kesemua
guru di Malaysia perlu mempunyai aspirasi yang sama untuk membangunkan sistem pendidikan berkualiti dan bertaraf dunia dalam melahirkan modal insan cemerlang.  "Diharapkan sambutan pada tahun ini akan menyemarakkan lagi semangat guru untuk menghasilkan idea kreatif

Khamis, 30 April 2015

Tempahan Bulan APRIL 2015

Nurmas Homestay (Mutiara)
No.19 jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827



Check in 04/04/2015 Check out 05/04/2015
Encik Yuszaihan (Ipoh) GRD 

Check in 02/04/2015 Check Out 03/04/2015
Encik Mohd Tilakeshwaran (Juru) KZD 

Check in 17/04/2015 Check out 18/04/2015
Encik Syed (Kelantan)

Check in 18/04/2014 Check Out 19/04/2014
Tuan Guru Sheikh Ahmad Fahmi Zamzam Al Banjari An Nadwi Al Maliki
Tetamu Khas

Check in 24/04/2015 Check out 26/04/2015
Encik Solehuddin (Kolej Tentera Udara, Kepala Batas)



Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 17/04/2015 Check out 19/04/2015
Puan Mariah (Terenganu)

Check in 25/04/2015 Check out 26/04/2015
Cik Sharifah Nurul Ain (Rawang) GUD CCC

Perlumbaan Drag Kereta Dan Motosikal

Backdrop Jitra Drag Jamboree sempena sambutan 25 tahun ILP Jitra yang akan dirasmikan Menteri Besar Kedah pada 2 Mei, Sabtu 9.00 malam......jom pi Jitra untuk julung kalinya Drag Jamboree diutara.



Rabu, 15 April 2015

Jitra Drag Jamboree

Buat pertama kalinya Drag Jamboree diadakan di Utara Tanahair dan buat julung kali Dragtimes2u sampai ke Utara untuk Malaysian Drag Race 2015 Round 4. Penganjuran usahasama antara Institut Latihan Perindustrian Jitra dan juga Dragtimes2u dengan sokongan penuh Exco Belia dan Sukan Negeri Kedah sempena Sambutan 25 Tahun Jubli Perak ILP Jitra. 



Tarikh : 1 hingga 3 Mei 2015
Tempat: Bersebelahan dengan Pasaraya C-Mart, Kilang Nichias, Kilang VitaCat, ILP Jitra, PoliMas

* Hanya 8 minit dari Nurmas Homestay

Jumaat, 10 April 2015

Roti Pulau Telur

Ada tetamu bertanya pada saya kat mana tempat sarapan pagi yang best...Jadi saya kongsikan tempat sarapan yang antara terbaik sekitar Jitra adalah Mutalib roti canai.

Menu: Roti Pulau Telur
Lokasi: Medan Selera berhadapan Bagunan TNB Jitra


Sarapan pagi roti canai actually Roti Pulau ni Roti Canai je pun..tapi kuah nye banjir...ade telur mata kat tengah2..hehehe..tu yang nampak macam ade pulau tu..tapi best nye kari die ni bukan kari kosong ok, siap ada daging lagi..tak ada la rasa macam kari mamak tu..huhuhuh

walaupun minta roti pulau kosong, memang akan ada telur mata kat tengah die..saya oder roti pulau sardine..so, dalam roti canai tu dah ade sardin, kat luar die lak ade telur mata..kan ke sedap tu..kalau nak makan roti pulau ni, dapat terus kena makan la..kalau dah kembang roti tu memang ke pulau la rasenye nanti (*-*)

Isnin, 30 Mac 2015

Tempahan Bulan MAC 2015

Nurmas Homestay (Mutiara)
No.19 jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 13/03/2015 Check out 14/03/2015
Encik Shahrul Azmi  HUC

Check in 14/03/2015 Check out 15/03/2015
Puan Siti Norhafizah (Putrajaya)  HUC

Check in 16/03/2015 Check out 17/03/2015
Cik Syikin (Jitra)  HRC

Check in 18/03/2015 Check out 19/03/2015
Encik Zaki (Melaka)  HUC

Check in 19/03/2015 Check out 21/03/2015
Cik Farahalina (Jitra) URD 

Check in 21/03/2015 Check ouy 22/03/2015
Puan Norma (Langkawi)  HLC

Check in 24/03/2015 Check out 26/03/2015
Cik Nurulazila (Nilai, N9) iCompex15  LZD

Check in 28/03/2015 Check out 29/03/2015
Encik Amiral Yahsubi (Bayan Baru, Pulau Pinang) GRD CCC



Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 


Check in 02/03/2015 Check out 03/03/2015
Puan Suzila (Gerik) HUC

Check in 13/03/2015 Check out 15/03/2015
Puan Rosni (Jitra) KZC

Check in 16/03/2015 Check out 17/03/2015
Cik Syikin (Jitra) HUC

Check in 18/03/2015 Check out 20/03/2015
Puan Nur Azrah (Kajang) KZC

Check in 20/03/2015 Check out 22/03/2015
Cik Siti Sajidah (Jitra) KZC

Check in 24/03/2015 Check out 26/03/2015
Cik Nurulazila (Nilai, N9) iCompex15  LZD

Check in 26/03/2015 Check out 27/03/2015
Encik Zamri (Betong, Thailand)

Ahad, 22 Mac 2015

Membawa Kereta dan memasuki Thailand

Ramai yang bertanyakan kepada saya bagaimana hendak memasuki sempadan Malaysia-Thailand. Saya telah kongsi kepada tetamu-tetamu yang menginap di Nurmas Homestay tentang prosedur-prosedur yang diperlukan. Kali ini saya akan berkongsi kepada penjenguk-penjenguk blog Nurmas Homestay bagaimana prosedur biasa untuk memasuki negara jiran Thailand.

Ahad, 15 Mac 2015

Ke Langkawi menaiki Feri Langkawi Ro-Ro

Nurmas Homestay ingin kongsikan kepada penjengok blog ini pengalaman ke Pulau Langkawi dengan menaiki Feri Langkawi Ro-Ro. Dari Nurmas Homestay ke Jeti Kuala Perlis hanya mengambil masa 30-40 minit sahaja berkereta.


Masjig Terapung Kuala Perlis-Masjid Al-Hussein
Bagi mereka yang ingin membawa kenderaan sendiri ke Langkawi boleh membawa kereta dengan menggunakan syarikat Feri Langkawi Ro-Ro. Bukan setakat kereta, basilkal, motosikal, lori, bas dan sebarang kenderaan boleh dibawa dengan menaiki feri tersebut.

Semua kenderaan seperti feri Pulau-Pinang

Laluan Masuk Feri Ro-Ro

Kastam Tanjung Lembung Langkawi




 Kadar harga adalah seperti laman web syarikat tersebut 
http://www.langkawiroro.com/ 

Tingkat Atas Ruang Duduk Penumpang
3 jam masa perjalanan di perlukan dari masa bertolak Jeti Kuala Perlis ke Jeti Tanjung Lembung. Begitu juga masa untuk bertolak pulang dari Jeti Tanjung Lembung ke Jeti Kuala Perlis. Untuk makluman jeti Tanjung Lembung berada agak jauh dari jeti Kuah dan ianya adalah berasingan. 

Perkara-perkara yang perlu difikirkan sekiranya ingin ke Langkawi dengan menaiki feri Ro-Ro
  • Melebihi 3 hari adalah sesuai kerana kadar kereta sewa di Langkawi adalah mahal.
  • Trip bertolak dan balik hanya ada satu feri sahaja atau satu masa sahaja, Rujuk website syarikat tersebut.
  • Perlu tempahan awal tarikh untuk bertolak kerana banyak permintaan.
  • Perlu juga dinyatakan tempahan untuk pulang kerana permintaan balik pun banyak namun anda boleh telefon syarikat tersebut untuk sebarang perubahan.
  • Berada diatas feri dengan masa yang agak lama, maka seharusnya membawa bekal makanan yang banyak terutamanya untuk anak-anak.
  • Bawa bahan-bahan bacaan untuk mengisi masa ketika perjalanan feri tersebut.
  • Setiasa ingatkan ALLAH tuhan yang mencipta alam semesta. Lihat laut, pulau, daratan, ikan, burung dan fikirlah manusia tidak akan mampu menghasilkan semua itu kecuali ALLAH Taala.
  • Keselamatan Anak-anak tanggungjawab ibu-bapa

Selasa, 3 Mac 2015

Khamis, 26 Februari 2015

Tempahan Bulan FEBRUARI 2015

Nurmas Homestay (Mutiara)
No.19 jalan Mutiara 2,
Taman Mutiara,  
06000 Jitra, Kedah 
GPS: N6.29028 E100.41827


Check in 19/02/2015 Check out 20/02/2015
Encik Muhamad Affendi (Kuantan) HSC

Check in 21/02/2015 Check out 22/02/2015
Encik Ghazali (Changlun) HSD

Check in 27/02/2015 Check out 28/02/2015
Encik Jamaluddin (Jitra) HSD


Nurmas Homestay (Sinaran)
No. 1, Jalan Masjid,
Taman Desa Sinaran,
06000 Jitra, Kedah

GPS N6.269277, E100.411621 



Check in 01/02/2015 Check out 03/02/2015 
Cik Amylia (Guar Chempedak) BGD

Check in 06/02/2015 check out 07/02/2015
MRR Management Sdn Bhd (Kulim) GRD

Check in 14/02/2015 check out 16/02/2015
Encik Prem Kumar (Ipoh) KCD

Check in 17/02/2015 check out 18/02/2015
Cik Khoo Joe Lynn (Changlun) GRD

Check in 20/02/2015 check out 21/02/2015
Cik Nurul Izati (Jitra) GRD

Check in 22/02/2015 Check out 23/02/2015
Encik Tg Shahril (Langkawi) HSD